HYPERFLEKSION
En tøjle kan nemt lave et hårdt træk i hestens mund og skabe en overbøjning mellem kraniet og de første nakkehvirvler (hyperfleksion), hvorved næseryglinjen trækkes ind bag lod.
Den praksis ses på daglig basis både i rideklubber og på stævnepladser. Den undskyldes med at være gymnasticerende, smidiggørende og opbyggende for hestekroppen, men det er veldokumenteret at ridning i hyperfleksion uanset grad, hverken har en opbyggende eller gymnasticerende effekt.
Studier har derimod vist at træning bag lodret, skaber vejrtrækningsproblemer, sammenklemning af spytkirtler, skader på nakkebånd og hvirvler, reduceret synsfelt og som følger heraf påføres hestene smerte, angst og væsentlig ulempe. Selv få cm bag lodret påvirker hestens fysiske og psykiske velbefindende i negativ retning (von Borstel, Duncan et al. 2009, Christensen, Beekmans et al. 2014, Tilley, Simoes et al. 2023).
MAGTANVENDELSE
Hyperfleksion skaber dog en følelse af at have kontrol over hesten, og må derfor betragtes som magtanvendelse. Hyperfleksion af heste er i modstrid med DRF/FEIs egne reglementer (Fordringer i Dressur) og det ødelægger alle de grundlæggende elementer i træningsskalaen, derudover påfører metoden hesten unødig stress og smerte, hvilket hestene tydeligt viser i form af konfliktadfærd.
Paradoksalt nok har forskning vist at heste der går bag lodret scorer højere til stævner, også selvom hestene viser et højere niveau af konfliktadfærd (Konig von Borstel and McGreevy 2014).
​
Da branchen blev bekendt med forskning der dokumenterede skadevirkningerne af den ekstreme hyperfleksion, håndterede man problemet ved at graduere hyperfleksion i forhold til om posituren er fremkommet med eller uden tvang. Rollkur mentes at fremkomme vha. tvang og blev derfor forbudt, mens Low, Deep and Round (LDR) blev tilladt fordi LDR angiveligt dyrkes uden tvang. Det Dyreetiske Råd stillede sig kritiske overfor hvordan LDR i praksis kan skelnes fra de andre versioner hyperfleksion (Det Dyreetiske Råd, 2023).
​
Men hestens mund er meget følsom og den vil forsøge at undgå pres, smerte og ubehag, ved at ”unddrage” sig og i unddragelsen føre næseryglinjen ind bag lod. I andre tilfælde kan posituren blive trænet med tøjlekraftsforstærkning, dvs. glidetøjler som vi bl.a. så brugt i programmet Operation X, og man vil derfor ikke med sikkerhed kunne sige, at en hest trænet vha. LDR ikke har været udsat for tvang under indlæringen.
I hælene på bag lod-problematikken, har vi gennem årene set deciderede afklemninger af hestetunger i en sådan grad, at de blev blå. Dette sker kun, når hestemunden har været udsat for stort pres i flere minutter og det er en særdeles smertefuld tilstand. Årsagen skal findes i den forfejlede grunduddannelse af hestene og rytterne, samt misbrug af kandar forstærket af et for stramt næsebånd.
Senest til OL i 2024, blev der fotograferet blå tunger på halvdelen af de deltagende dressurheste, selv blandt vinderne. Det kan derfor konkluderes at ukorrekt trænede og smerteplagede heste konkurrerer lige foran dommernes øjne, uden at det har trukket fra i bedømmelserne. Dansk rideforbund har dags dato ikke forholdt sig til de blå tunger. FEI har valgt at bruge egen fotograf og fandt også blå tunger blandt nogen af dem i toppen uden at det har fået anden konsekvens end en samtale med de pågældende ryttere.
Tidligere international dressurdommer Hege Trulsen beretter i et interview i det norske medie Hestenes Klan, at karaktererne har ændret sig over de sidste 20 år. Dengang trak det fra hvis hesten gik bag lod og med benspjæt, så de fik karakteren 4 (ud af 10) og det var pr. øvelse hvor hesten gik forkert. Nu giver man høje karakterer for det som tidligere var en grundfejl.
LØSNINGSFORSLAG
Low deep and round (LDR) skal sidestilles med rollkur da det blot er to ord for det samme: Hyperfleksion, og alle former for hyperfleksion skal forbydes.
I Fordringer for Dressur (Rideforbund 2024) side 14, beskrives ”næseryggen tydeligt bag det lodrette plan”, som en ”Grundfejl”, hvorom der skrives:
​
”En grundfejl skal medføre en ret kraftig nedsættelse af karaktererne – sædvanligvis 2-3 point i den eller de karaktergrupper, hvor grundfejlen forekommer. Det skal ligeledes have negativ indflydelse på karaktererne under “samlet indtryk. (...) En grundfejl vil ofte medføre, at øvelsen ikke godkendes”.
Da denne regel ikke ses håndhævet i praksis, kunne man overveje at diskvalificere ekvipager, hvor næseryggen kommer bag det lodrette plan. Dette vil skabe en hurtig kursændring og i høj grad beskytte hestene mod smerte, angst og væsentlig ulempe.